onsdag, mars 16, 2016

0 Säljer BHP Billiton - men inte på grund av utdelningssänkningen

Under flytten av utdelningsportföljen till Nordnet så hintades om att vi återköpte alla aktier i den nya kapitalförsäkringen, alla utom ett bolag. Vi valde då att inte återköpa BHP Billiton, utan realiserade istället en förlust på cirka 30%

Det enorma gruv-, bensin- och metallbolaget BHP Billiton kom in i vår portfölj för drygt ett år sedan. Bolaget är brittiskt-australiensiskt och är det största bolaget i Australien vad gäller börsvärde. Hösten 2014 annonserade bolaget att man delar upp det i två delar, ett som fokuserar på kärninnehaven (19 tillgångar av 41, som totalt stod för 96% av bolagets rörelseresultat under 2014) och ett nytt bolag (South32) som behöll tillgångarna inom aluminium, aluminiumoxid, nickel, mangan, silver, zink, kol och bly. Som ägare av aktier i BHP Billiton fick vi nya aktier i det avknoppade bolaget South 32. Moderbolaget uttalade även sin vilja att inte sänka utdelningen från de då generösa 5.6% man delade ut.

Med 2015 års utveckling av råvarupriserna så kom det inte direkt som en chock när BHP för någon månad sedan annonserade att de trots allt tänkte sänka utdelningen. Det blev ingen liten sänkning utan man valde att sänka med totalt 75%. En sådan sänkning betyder i normala fall nästintill ett automatsälj för en utdelningsinvesterare, men vi behöll aktierna trots det. Vi har som tidigare tjatats om en mycket lång tidshorisont på våra köp och det innebär ibland att vi har svårare att släppa taget än vad som är optimalt. När vi nu var tvungna att sälja alla våra innehav så gav det oss en välbehövlig möjlighet att helt enkelt inte köpa tillbaka bolaget. Vilket vi nu då inte har gjort.

Men, den riktiga orsaken bakom det beslutet ligger inte i utdelningssänkningen. Vi tror till och med fortfarande att BHP kan vara en bra investering på sikt. När råvarupriserna stiger så finns det goda möjligheter för bra avkastning, och ett bolag som BHP har de finansiella musklerna att klara en lång och utdragen period med låga råvarupriser. Att de sänkte utdelningen stärker även förmågan att övervintra.

Nej, den riktiga orsaken ligger snarare i den ofattbart dåliga hanteringen av dammolyckan som skedde den 5'e november i Brasilien förra året. En damm full med järnmalmsavfall brast och dränkte närliggande by med 17 döda som resultat, och utsläppet resulterade i en flod förstörd för upp emot 100 år framåt. Flera miljoner människor drabbas längs med vattendraget, och många har fått sina liv förstörda.

Olyckor kan hända, och gruvverksamhet är en riskabel sådan. Men när något händer så hoppas man att det ska hanteras på ett så mycket bättre sätt än vad som hände här. Gruvan ägdes av ett samriskbolag Samarco, som Vale (världens tredje största gruvbolag) och BHP (världens största gruvbolag) ägde tillsammans. Bolaget har dessvärre inte tagit något som helst ansvar i frågan och när nu ansvarsfrågan ska redas ut så är det flera av de ansvariga politikerna som är avlönade av just Vale som är satta att göra granskningen.

Det känns inte rätt i maggropen, därav sålde vi nu när vi fick en bra möjlighet.

Vill man läsa mer om tragedin så rekommenderas Dagens Nyheters fokus-artikel Den förgiftade floden


0 comments:

Skicka en kommentar