lördag, maj 05, 2018

4 Nordnet inför oskäligt höga avgifter för onoterade innehav

OBS: Detta inlägg är INTE sponsrat av Avanza, det är  som vanligt bloggens egna åsikter som framställs i artikeln. Framtidsplanen är kund hos både Nordnet och Avanza i dagsläget.

Det trillade in ett oansenligt meddelande på vårat Nordnetkonto häromdagen. Meddelandet handlade i positiva ordalag om att det nu är möjligt att flytta in onoterade innehav till kundernas depåer, något som tidigare inte har varit möjligt. Vinsten med att flytta in innehaven kan vara att man vill samla sina olika innehav under en och samma plattform, och det är precis varför vi för någon månad sedan valde att flytta alla våra onoterade innehav till Nordnet.

Avgiften

Nu innebär den nya möjligheten en viss arbetsmängd för Nordnet och därför kommer man från och med 1'a juli ta ut en administrationsavgift för de onoterade innehaven. Själva läste vi meddelandet lite slarvigt och det gick inte upp för oss direkt att kostnaden inte är en engångskostnad för själva flytten, utan det är en kvartalsavgift som tas ut för varje enskilt innehav och för all framtid.

Avgiften kommer att bli 300 kronor per onoterat innehav, och det spelar ingen roll om själva innehavet är värt 500 kronor eller om man har en miljon i värde, det blir samma avgift oavsett. Har man flera onoterade innehav så betalar man dessa 300 kronor för varje innehav.

Onoterade innehav

Den typiska spararen har kanske inte så många onoterade innehav i sin investeringsportfölj, det har ju historiskt varit ganska svårt för gemene man att investera i onoterade bolag och de som finns utanför börsen brukar ofta vara mindre bolag där riskerna är svåra att överblicka. Det har även varit svårt att få information om bolagen, eller ens veta att de finns tillgängliga för investerare. Det har lett till en informationsskevhet som gjort det mycket svårt för småspararen att ta del av den här delen av marknaden.

Med Internet så har informationsskevheten minskat betydligt, och på senare år har plattformar för att underlätta handeln dykt upp. Bland oss småsparare är kanske Pepins en av de mer kända. Pepins gör det enkelt att investera mindre summor i bolag som Spiltan Invest, Alvesta Glass mm och man arbetar aktivt för att  underlätta just för småsparare att kunna vara med som delägare i spännande framtidsbolag.

Detta har inneburit att vi nu ser många småsparare som stolta aktieägare i onoterade bolag. Då risken fortfarande kan vara svår att överblicka så rekommenderas ofta att man dels inte satsar för stor del av sitt totala kapital i onoterade innehav, och det är även bra att diversifiera med fler mindre innehav än att koncentrera allt i ett och samma bolag.

Vad innebär den nya avgiften för den förväntade avkastningen?

Det är den här delen som gör oss lätt besvikna på Nordnet. Då avgiften dels inte baseras på storleken på innehaven och att det dessutom adderas för varje enskilt innehav så kommer småspararna med en väl diversifierad portfölj bli de största förlorarna.

Vi blir inte minst från bolag som Avanza och Nordnet formligen bombarderade med förnuftiga tips om hur stark ränta-på-ränta-effekten är och att storbankernas historiskt höga avgifter bör skys som pesten, framförallt när det gäller avgifter som är återkommande och inte har någon som helst korrelation med tillgångsslagets avkastning att göra. 

Den här avgiften är precis just så dålig som de avgifter vi har lärt oss att undvika, den ger inte spararen det minsta mervärde jämfört med att få samma tjänst gratis hos en konkurrent!

Vi har med hjälp av Stefan Thelenius sparkalkylator räknat ut vad det innebär för den som köpt en (1) Spiltan-aktie för 8.800 SEK, skillnad i avkastning på 15 år är betydande! 300 kronor motsvarar en avgift på dryga 3% årligen för innehavet.

Vi låter nedanstående bilder stå för förklaringen. Vill ni göra samma uträkning så tänk då på att om man har fler innehav så ökar avgiften.

Avkastning på 15 år utan avgift:  +5.07% per årAvkastning på 15 år med avgift 300SEK/år  : -0.03% per årVad kan man göra för att inte bli rånad på sin avkastning?

Som vi ser det så är avgiften så hög att det inte går att acceptera oavsett vilket skäl man har till den. Vi ser två möjliga scenarion framför oss.

1. Nordnet inser det orimliga med att ta ut den oskäligt höga avgiften och sänker den till 0. Vi hoppas såklart på detta, vi flyttade ju våra innehav till Nordnet just för att det är trevligt att samla innehaven på ett ställe. 

2. Kvarstår avgiften så finns inget annat alternativ än att vi tar vårat pick och pack och flyttar alla onoterade innehav till en mäklare som inte (i dagläget) tar ut någon avgift för samma tjänst. Efter att Twitter fylldes av upprörda kommentarer kring avgiften så svarade Avanza följande:


Det är dessutom väldigt enkelt att flytta sina innehav från Nordnet till Avanza, och den som inte vill vänta på att Nordnet tar sitt förnuft till fånga kan initiera sin flytt redan idag: https://www.avanza.se/mina-sidor/flytta-vardepapper/flytta-vardepapper-externt.html

Hur gör ni med onoterade innehav hos Nordnet, flyttar ni eller väntar ni på att avgiften tas bort eller åtminstone blir skälig?4 comments:

 1. Riktigt dåligt av Nordnet att lägga på denna avgift. Kan väl inte vara så många som sitter med onoterade innehav. Känns mer som att de inte vill hålla på med att administrera dessa i överhuvudtaget och om det trots allt är kunder som vill ha tjänsten så får man betala dyrt för det. Jag hade flyttat direkt om avgiften inte tas bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stojko invest,

   Man kan tycka att det är lite märkligt då man samtidigt med informationen menar att det nu äntligen går att ha onoterade innehav hos Nordnet. En varningsflagga för de som har små onoterade innehav hade varit på sin plats.

   Vi kommer att flytta innehaven under veckan om inte Nordnet på något sätt övertygar oss om att stanna.

   mvh

   Radera
 2. Jag kör med Nordea. De är billigast speciellt på utländska och firat north aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sportcarl,

   Bra tips! Ska kika om Nordea kan vara ett alternativ för våra onoterade innehav. Vi har redan Avanza-konton så en flytt dit är möjligen lite lättare, men om det finns pengar att spara på Nordea så är vi inte främmande för att byta :)

   mvh

   Radera