lördag, januari 10, 2015

2 Spartips #1 - Gör rent din luftvärmepump

Det bästa sättet att kunna avsätta ännu mer pengar till sitt långsiktiga sparande måste ju vara när man kan dra ner på vissa kostnader utan att för den delen få det sämre på något vis. Att snåla in på saker som man i själva verket gillar är ju inte skoj, och att betala onödiga pengar för sånt som inte ger något mervärde är ännu tråkigare.

Vi har, som väldigt många andra hushåll, en luft-luft-värmepump för uppvärmning av vårat hus. Det är en finurlig pryl som har sänkt uppvärmningskostnaderna rejält för oss. Huset har tidigare värmts upp med hjälp av ineffektiva elradiatorer och i jämförelse med tidigare elkostnader så har vi nu markant lägre totalkostnad för uppvärmningen.

Under ett år så har vi en uppvärmningskostnad på ungefär 9.000 SEK. Då håller vi en inomhustemperatur som är bekväm, runt 22 grader, under de månader då vi behöver värma huset. För att sänka våra uppvärmningskostnader ytterligare så skulle vi kunna sänka temperaturen med en eller två grader. Hur mycket mindre energikostnader detta innebär beror lite på var man bor, kolla gärna den här kalkylatorn: Sänk din värmekostnad

Om vi skulle sänka vår innertemperatur med två grader så skulle vi spara cirka 14% av våra årliga uppvärmningskostnader. Det innebär för oss 1287 SEK per år. Om man sparar dessa pengar i en långsiktig utdelningsportfölj, vad skulle det innebära på 30 år?
Vi gör en fiktiv beräkning och ser efter!

Vi sparar alltså 1287 kronor varje år.
Vi köper aktier med en direktavkastning på 3.5% och med en utdelningsökning på 7% årligen
Vi återinvesterar alla utdelningar
Årligt snittavkastning på aktiekurserna sätter vi till 6%


Efter 30 år med två grader lägre temperatur i huset så skulle pengarna vi sparat innebära en 216.000 större förmögenhet och en ökad utdelning med över 8.100 SEK per år. Det är ju fantastiskt! Men, hur kul vore det med 2 grader lägre innetemperatur? Sa jag inte att vi inte ville snåla på sånt vi faktiskt uppskattar?

Det är nu tipset kommer in, det går faktiskt sänka energiåtgången som om man sänkt temperaturen 2 grader utan att faktiskt göra det. Detta beror på att en luftvärmepump blir mindre och mindre effektiv med åren om man inte rengör den ordentligt, och de blir rejält skitiga! Efter att vi har gjort det jag strax ska beskriva så har vi kunnat sänka temperaturen med just 2 grader på värmepumpen utan att temperaturen i huset har blivit lägre.

Beskrivning av tillvägagångssätt

Först och främst så måste jag vara tydlig med att detta är något som endast den som är lite händig ska göra själv. Man ska dessutom vara medveten om att en del luftvärmepumpsleverantörer kan vara kinkiga med garantin om man utför rengöringen själv. Slutligen vill jag också påminna om att man bör vara extremt varsam och försiktig, börja exempelvis med att slå av säkringen till värmepumpen så att den inte är spänningssatt.

Utrustningslista


Rengöringen

Börja med att ta ur de luftfilter som sitter i luftvärmepumpen. De brukar vara igensatta av damm. Dammsug dem rena. Detta bör man göra ett par gånger i månaden.

Montera sedan av plastskalet så att värmepaketet blir helt blottlagt. Se till att få loss alla delar utan att skada dem, det kan vara lite småknepigt. Leta reda på manualen om det inte är självklart hur man gör.

Blottlagt värmepaket

Plasta sedan noggrant in alla delar som ser ut att innehålla elektronik. Använd plastfolie och tejp, plastpåsar kan också vara användbart för detta.

Ta bort eventuella möbler, kläder eller skor under luftvärmepumpen. Om allt går bra så kommer det inte att rinna ut något vatten, men det är säkrast att inte chansa.

Lägg nu handdukarna under värmepumpen och även mot väggen ovanför pumpen för att skydda mot vattnet.

Fyll sedan upp trycksprutan med 9 delar vatten, 1 del spolarvätska och tryck i lite diskmedel. Obs, tar man för mycket diskmedel så kan det bli jobbigt då det lätt skummar över.

Spraya sedan värmepaketet noggrant med innehållet i trycksprutan. Se till att dräneringsröret inte är igensatt, det smutsiga vattnet ska nämligen rinna ut genom röret som mynnar utomhus.

Fyll sedan trycksprutan med ljummet vatten och skölj ur värmepaketet med 2-3 fulla trycksprutor. När det ser ut som att det inte skummar mera, då är det ordentligt genomsköljt.

Ta bort all plastfolie, plastpåsar och tejp som du använt för att skydda elektroniken.

Montera tillbaka delarna du lossat från värmepaketet, montera kåpan och slutligen sätter du tillbaka luftfiltrena. 

Slå nu på säkringen och starta värmepumpen. Sänk temperaturen 2 grader och känn dig nöjd! Men framförallt, öka nu årssparandet motsvarande det du sparar in! 

(Upprepa proceduren en gång per år för att vara säker på att du har bästa effekt)

2 comments:

  1. Ett alternativ är att vänta med detta till sommaren när pumpen inte behövs...med tanke på om något trots allt skulle gå fel... Kan ju bli kyligt.../Murphy...

    SvaraRadera