onsdag, februari 10, 2016

2 Vestas ökar utdelningen med mer än 70%

Det danska vindkraftbolaget Vestas redovisar ett kanonresultat för 2015. Jämfört med 2014 så är ökningen markant på nästan alla punkter. Omsättningen har ökat med 22%, och nettovinsten med hela 75%

Bolagets omstrukturering efter krisen verkar ha gett resultat på många sätt. Förutom att marknaden har vuxit rejält på senare år så har även styrningen i bolaget varit betydligt stabilare.

Bolaget har ingen stark utdelningshistorik och när bolaget delade ut 2015 så var det första gången sedan 2003. Utdelningspolicyn sedan några år:

The Board’s general intention is to recommend a dividend of 25-30 per cent of the net result of the year. However, the paying out of dividends will always take into consideration the Group’s plans for growth and liquidity requirements.  
Under 2015 innebar detta en utdelning på totalt 3.90 DKK. Efter 2015 års resultatökning så har man föreslagit en utdelning på 6.82 DKK, dvs en ökning på cirka 74%

Att bolaget dessutom avslutar Q4 2015 med en ökning på 18% jämfört med Q4 2014 på orderingångssidan, i kombination med ökande marginaler, gör att det ser mycket spännande ut för framtiden. Det känns fortfarande som rätt beslut när vi kastade ut Chevron till fördel för Vestas!

Utdelningen går från låga nivåer (1% direktavkastning till 1.7%) och innebär för vår del cirka 100 kronor mer i årlig utdelning. Utdelningsökningar är ett härligt avbrott i de annars mycket röda siffrorna vi vant oss vid under året!
2 kommentarer:

 1. Tänk om alla bolag gjorde såna höjningar...
  Är det troligt att tro på en lika fin fortsättning från Vestas?
  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vore ju fint om alla ens bolag hade den typen av höjningar. Angående fortsättningen och framtiden för Vestas så ser vi ljust på den. Framförallt är det trenden mot mer och mer förnyelsebar energi som vi ser positivt på, men även Vestas som bolag har ryckt upp sig betydligt. Med mängden nya kontrakt som kommer in, i kombination med lukrativa serviceavtal, så ser det spännande ut!

   Radera