lördag, juli 30, 2016

2 Stabila utdelningsbolag från MidCap - 5 månader senare


För ungefär fem månader sedan så postade vi ett inlägg om att utdelningsportföljen skulle få mer fokus på mindre bolag, inte jättesmå men betydligt mindre än de drakar som vi tidigare har investerat i. I inlägget så sorterade vi fram nedanstående nio bolag som intressanta för vidare analys.Tyvärr avstannade analyserna ganska snart då annat kom i mellan, men några av analyserna går att finna i originalinlägget - Stabila utdelningsbolag på MidCap.

Då det nu snart har gått ett halvår så är det intressant att se hur det har gått för bolagen på börsen. Tanken med screeningen var att finna bolag som på sikt kan öka utdelningen markant och våra urvalskriterier var baserade på intjäningsförmåga och stabilitet i kassaflödena.

Hur har bolagen presterat på börsen sedan screeningen?

Om man nu kikar på kursutvecklingen för bolagen så blir det mycket intressant. Under samma period (22 februari - 29 juli) har OMXS30 gått från 1385 till 1386, dvs i princip ingen utveckling alls, medan de nio bolagen i snitt har avkastat 19.5%. 8 av bolagen har överavkastat medan 1 har gått sämre än index.

BolagUtveckling
Nolato5.2%
Mycronic36.4%
OEM10.8%
HiQ9.1%
Clas Ohlson-1.0%
Addtech17.8%
BioGaia15.2%
Sectra27.9%
Vitrolife53.7%
Genomsnitt19.5%

Tanken med screeningen av bolagen var framförallt att hitta stabila framtida utdelningsbolag, men det motsäger inte att bolagen även har stark kursutveckling. Flera av bolagen hade redan vid screeningtillfället presterat mycket bra sett ett år tillbaka (Mycronic, Vitrolife), och de har sedan fortsatt att prestera mycket fint. 

Slutsatser

Det finns kanske inte så mycket slutsatser att dra kring ett sådant kort experiment, men det har väckt ett intresse för metoden. Att välja bolag med stabil intjäning och starka kassaflöden är ju inget nytt, men med Börsdata så blir det nästan för enkelt :) 

Vi äger i dagsläget fyra av bolagen i listan (Nolato, Mycronic, HiQ, Clas Ohlson) men det kan mycket väl bli flera framöver. Vi gjorde en ny filtrering med samma villkor och listan ser närmare identisk ut idag med två nya bolag i listan:

Addtech
BioGaia
Bure Equity
Clas Ohlson
Fenix Outdoor
HiQ
Mycronic
Nolato
OEM
Sectra
Vitrolife

En lös idé vi har är att helt sonika köpa alla bolag som filtreras fram och sedan hålla dem tills de antingen inte klarar kriterierna eller av andra skäl inte platsar längre. Men det är som sagt fortfarande bara en tanke vi har.


2 comments:

 1. Fin utveckling. Om jag inte misstar mig så har Addtech knoppat av Addlife under perioden? Den har alltså inte backat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ja det har du helt rätt i! Addtech knoppade av AddLife och för varje fjärde aktie fick man en AddLife, dvs cirka 31 kronor per Addtech-aktie. Jag har ändrat siffrorna ovan, det ser därmed ännu bättre ut nu :)

   Tack för påpekandet!

   Radera