måndag, april 25, 2016

1 Nästa köp? Qualcomm



När jag var på teknikmässan CES 2016 och teknikspanade så fick jag upp ögonen för Qualcomm som ett intressant utdelningscase. De flesta har nog hört talas om bolaget, och framförallt deras teknik för mobila processorer och trådlös överföring. Vad jag slogs av var att bolaget har så mycket mer diversifierad portfolio än jag tidigare förstått, och kanske har man även en stark position inom flertalet framtida teknikområden.

Qualcomms framtida produkter

Inom automotive connectivity, dvs uppkopplade fordon, så har man en mycket god chans att vara en del av en trend med stark tillväxt. I var och varannan rapport från biltillverkare ser man nu hur mer och mer fokus ligger i att få fordon uppkopplade i nätverk, allt för att kunna skapa nya tjänster och möjligheter. Qualcomm har här en mängd olika spännande produkter som automotiveklassade processorer, modem, gps, blåtandschip, infotainmentsystem etc. Man är även med på spåret vad gäller avancerad förarstödsystem och visade bland annat upp en plattform för deep learning och säkerhetsfunktioner. Kort sagt mycket spännande!

Ett annat område med tillväxtpotential är vad Qualcomm kallar för Internet of Everything. Prylar som med låga bandbreddskrav och låga strömkrav kan vara uppkopplade 24/7, sladdkopplade eller trådlösa. Qualcomms teknik möjliggör helt nya produkter att utvecklas och vi har nog bara sett början av den här trenden.

Utöver de ovan nämnda så satsar man även på produkter för hälsovård, smarta hem, smarta städer och liknande. Utan att ha grävt alltför djupt i det så känns även det som framtidsområden, och bolaget är så pass brett att det finns god chans att man kan hantera motgångar hyfsat bra. Risken med elektronikbolag är annars att man halkar efter i teknikutvecklingen, men jag ser inga tydliga tecken på att Qualcomm är i farozonen.

Värdering och utdelningar

Bolaget värderas idag till p/e på runt 16, vilket är något under det historiska snittet. Tappade kontrakt med ledande mobiltelefontillverkare har pressat kursen rejält det senaste året, och med senaste rapporten så blev inte marknaden mycket gladare.



Däremot gladde man utdelningsinvesterarna för 13 året i rad. Utdelningen ökades med drygt 10% och direktavkastningen är nu 4%. Utdelningsökningen har de senaste 10 åren hamnat på i snitt 17.6%, vilket ligger långt över snittet på S&P. Med pressade kurser och rejäla utdelningsökningar så är det nu ett historiskt bra läge strikt sett ur ett utdelningsperspektiv. Bolaget tjänar fortfarande bra med pengar och det täcker både utvecklingskostnader och utdelningar.


Risker och möjligheter

Qualcomm är lite svåranalyserat på det vis att man visat sämre siffror för core-verksamheten under en längre period, men samtidigt har man flera möjliga case för att vända på den negativa utvecklingen. Givetvis är det omöjligt att förutspå om det kommer att ske, och risken är att trenden inte bryts inom den närmsta tiden.

Men med de spännande produkterna inom de intressanta framtidsområdena man verkar inom så kan det vara värt risken att vara med på en fortsatt nedförsbacke tills det (förhoppningsvis) vänder. Delar man fortfarande ut under tiden så är 4% inte fy skam att håva in.

Månadens köp hamnar troligen i Qualcomm, men då det inte sker förrän om en vecka så kan vad som helst hända tills dess!

1 comments:

  1. Du det verkar vara en toppen aktie tack för en toppenblogg! JAg gillar detta långsiktiga perspektiv!

    SvaraRadera