tisdag, december 26, 2017

1 Öppnar konto hos Lendify

Efter kanske onödigt långt velande så har vi nu äntligen öppnat ett konto hos Lendify, en av de större och mer populära marknadsplatserna för P2P-lån i Sverige.

Kontot gick förvånansvärt snabbt att skapa, och tack vare att Lendify använder Bank-Id så känns det även mycket tryggt. Det tog totalt mindre än 5 minuter att skapa kontot samt få de första pengarna insatta från vårat bankkonto.Läs mer om Lendify på hemsidan www.lendify.se (obs. Affiliate-länk)


Syftet med Lendify för Framtidsplanen

Syftet med kontot är för vår del att sprida ut våra risker lite bredare än vad vi i dagsläget har gjort. I princip alla våra besparingar från privat sparande till olika former av pensionslösningar är idag placerade på börsen, med mer eller mindre hävstång i de olika lösningarna. Detta gör att vi får maximalt förväntad avkastning över lång tid, men vi har därmed också en väldigt hög risk på sparandet.

Då vi har som långsiktig plan att få ett stadigt kassaflöde från räntor, utdelningar och andra former av semi-passiva inkomster så vill vi redan nu bredda plattformen så att kassaflödet inte sinar helt vid en eller flera framtida börs-orostider.

Hur mycket avsätter vi för Lendify-utlåning?

Vi har sedan 7 år tillbaka en automatisk överföring av en fast summa pengar till ett konto som har med vårat hus att göra. Från kontot dras sedan bolåneräntor, husförsäkringar m.m. Då räntan var betydligt högre för 7 år sedan så blir det nu varje månad en betydande peng över. Denna peng har vi tidigare satt in som extrainbetalning på aktiekontot, men nu har vi bestämt att den istället ska föra över till Lendify. Detta gör att så länge våra bolåneräntor håller sig under 5% så kommer det varje månad att bli en insättning till Lendify.

Det finns något (lite obehagligt) tillfredsställande över att tänka sig att andras konsumtionsvanor (och därmed lån) i framtiden kommer betala en stor del av våra bolåneräntor :)

Hur investerar vi på Lendify?

Vi har valt den enklaste formen av investering på Lendify. Vi har valt ett autoinvesteringskonto med 10 års löptid, och har dessutom valt att automatiskt återinvestera räntor och amorteringar. Detta innebär att vi inte behöver lägga någon tid alls egentligen på att administrera kontot.

Skulle det vara så att vi känner oss för inlåsta med 10 års löptid på lånen så finns möjligheten att i förtid sälja portföljen på andrahandsmarknaden. Detta är inget vi räknar med ska ske dock, den dagen man vill sälja så vet vi ju faktiskt inte om det finns några köpare. Nej, vi räknar istället med att det är en mycket långsiktig relation vi nu har startat med Lendify, och vi hoppas på många goda år tillsammans :)

En sista notering angående Lendify. Varje månad återförs räntor och amorteringar till kontot. Då räntan är att jämföras med utdelningar så kommer dessa att ingå i vår månatliga uträkning av total utdelning. Amorteringen däremot räknar vi inte som utdelningar.


1 comments:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera