onsdag, december 21, 2016

0 Utdelningar under 2016 - en summering

För den som följt bloggen ett tag så vet ni att Framtidsplanen från början var mycket fokuserad på bolag med medel till hög direktavkastning. Att bolagen visat god vilja att dela ut en del av vinsten, gärna med en lång kontinuitet av höjningar, var starka skäl för oss att titta vidare på bolagets verksamhet. Ett bolag utan utdelning var knappt ens intressant att titta på.

Varför vi gjorde så var ingen slump. Undersökningar gjorda på statistik från amerikanska börsen visade att totalavkastningen från just den typen av bolag var betydligt bättre i snitt än den från bolag som inte delade ut någonting. Kombinerade man dessutom detta med starka varumärken och bolag med växande omsättning så var det ett vinnande koncept.

Dollarn var även den med oss i strategin, detta då vi började köpa amerikanska bolag när dollarn var ganska låg. Det föll sig nämligen ganska naturligt att är man intresserad av bolag med mångårig utdelningshistorik och starka varumärken så hamnar man på amerikanska börsen. Dessutom så delar dessa bolag ut varje kvartal vilket också tilltalade oss mycket. Detta gjorde att vi ett tag nästintill var fullinvesterade i bolag i Nordamerika. Några Kanadensiska bolag passade in rätt bra i strategin också.





Historien visar att det var en ganska bra kombination. Från slutet av 2014 fram till en bit in på 2016 så har vi sett rejäl överavkastning mot de alternativ vi tittade på i Norden generellt och Sverige i synnerhet. Nu har ju börsen i Sverige gått rätt bra under samma period också, men vi hade nog missat hela den fantastiska Mid Cap-uppgången som har skett då vi från början kände att stora och trygga bolag var mer vår melodi.

Men hur ser det ut nu då? Jo, vi gillar fortfarande bolag med utdelning men man kan lugnt säga att vi har slappnat av lite vad gäller kraven. I våra Swingportfölj hittar vi i dagsläget 22 bolag. Av dessa delar 4 bolag inte ut något alls, och  ytterligare 10 bolag ligger under den 3%-gräns vi tidigare hade som lägsta gräns för inköp. Dessutom köper vi till vår Magic Formula-portfölj bolag oavsett deras utdelning.

Varför allt detta snack om att vi inte har lika stor utdelningsfokus längre? Jo, det syns ganska tydligt nu när vi har fått in årets sista utdelning på kontot.

Utdelningar under 2016

Under året fick vi in totalt 19.420 kronor, cirka 5.000 mer än 2015. Ökningstakten har minskat från 10.000 per år till 5.000 per år. Det är en ganska stor förändring, framförallt i ljuset av att vi under 2016 faktiskt skickat in mer nya pengar i portföljen än vad vi gjorde 2015.

Förändringen i strategin syns inte riktigt ännu på månadsbasis. Men andelen kvartalsutdelar har kraftigt minskat och majoriteten av utdelningarna kommer framöver att ske på vårkanten.


Kurvan har planat ut något och visar även på ett par hack där rullande årsutdelning har gått ner


Planen framåt

Vi kommer fortsätta på den numera inslagna linjen. Allt nytt kapital går tillsvidare in i Magic Formula-portföljen, med förhoppning om en överavkastning över lång tid som mål.

När vi börjar närma oss en tillräckligt stor portfölj för att på allvar fundera på att börja leva på portföljen istället för lönearbete, ja då kommer vi med sannolikhet att växla tillbaka till utdelningsbolagen igen. Att inte behöva sälja av några aktier för att bekosta livets alla utgifter kommer då prioriteras över en möjlig överavkastning mot index.



0 comments:

Skicka en kommentar