söndag, februari 15, 2015

0 Minianalys - Bank of Montreal

Bank of Montreal, Kanadas fjärde största bank och Nordamerikas tionde största bank, grundades redan 1817 i Montreal. Detta gör banken till den allra äldsta i Kanada, med det officiella banknumret 001. Om två år firar banken därmed 200-årsjubileum!

BMO är betydligt mindre än de tre tidigare bankerna som jag har skrivit om. Totalt har företaget 46.000 anställda och 12 miljoner kunder, varav cirka 7 miljoner av dessa är inom Kanadas gränser.

Bolagets verksamhet

BMO har tre huvudaffärsområden som agerar främst inom Kanada och USA, men bankens affärer sträcker sig även in i Europa och Asien.

Private and Commercial Banking

Det här är det största affärsområdet för BMO. Cirka 56% av 2014 års intäkter kommer från bankverksamheten i Kanada och USA. Den Kanadensiska delen slog under 2014 vinstrekord med totalt 2.08 Miljarder CAD i vinst. Det var en ökning på 11% från året innan. I USA har BMO cirka 2 miljoner kunder och här är man främst starka inom vanliga sparkonton.

Wealth Management

En femtedel av bolaget intäkter härstammar från rådgivningsverksamhet kring investeringar samt olika former av försäkringsprodukter. Kunder är allt från 'vanliga sparare' till ultrarika och institutioner. Verksamheten är global och bolaget är här aktivt i Kanada, USA, Europa och Asien. 

Capital Market

BMO erbjuder ett komplett utbud finansiella tjänster till företag, institutioner och statliga kunder. 2400 anställda på 29 kontor världen över jobbar inom området.

Bolagets värdering 

BMO värderas just nu till ett p/e på 12.25, vilket placerar banken ungefär på snittet bland de Kanadensiska Big Five-bankerna.

RankBankp/e
1SEB11.42
2Bank of Nova Scotia11.87
3Canadian Imperial Bank of Commerce12.08
4Bank of Montreal12.25
5Royal Bank Of Canada12.71
6Toronto-Dominion Bank13.07
7Swedbank13.38
8Nordea13.78
9SHB15.98

Sett ur ett historiskt perspektiv så ligger p/e på en rimlig nivå idag, men det är inget kanonläge om man enbart ser det ur ett p/e-håll.

Historiskt p/e sedan 2006. Graf från www.gurufocus.com


Utdelningar

När man tittat på utdelningshistoriken för Bank of Montreal så får man nästan hålla sig i ett räcke för att inte få svindel. Bolaget har delat ut utan avbrott i 185 år! Detta är helt otroligt om man tänker på allt som har hänt i världen sedan dess. 1829 började bolaget att dela ut till sin aktieägare, det är så långt tillbaka som året innan Aftonbladets första nummer gavs ut.

Kommer bolaget fortsätta dela ut även framöver? Jag vågar nog sticka ut hakan och säga att de kommer göra det, även 20+ år framåt, vilket är min investeringshorisont. Självklart kommer det att komma tillfällen då det ser mörkt ut, men med en sådan stark historia så har man bevisat sig kunna hantera mycket tuffa tider utan att för den delen ställa in utdelningar.  

Vinst- och utdelningsutveckling sedan 1996.Graf från www.gurufocus.com

Man kan se att utdelningarna mycket väl täcks in av vinsterna, något som känns tryggt för den som vill ha ökade utdelningar i framtiden. Utdelningsandelen ligger oftast under 50%. Bolagets utdelningspolicy säger just att utdelningen ska ligga på mellan 40-50% av vinsten.

Vad som är värt att notera i grafen ovan är att den visar utdelningar i Amerikanska dollar, inte Kanadensiska. Då den amerikanska valutan har stärkts så ser det ut som att utdelningarna har sänkts under 2014, något som inte stämmer om man tittar på ursprungsvalutan.

Utdelningstillväxten har på de senast 5 åren varit ganska medioker. Det ligger nästan i linje med den Kanadensiska banksektorn i stort, men det kan vara värt att notera att BMO historiskt sett haft en långsammare tillväxt än sina närmaste konkurrenter. Senaste 10 årens CAGR för utdelningen hamnar på 5.9%

Idag handlas BMO till en direktavkastning på 4.1% 

Slutsatser 

Ytterligare ett utdelningsmonster till bank alltså. Det är svårt att blunda för den imponerande utdelningshistoriken. Leker man med tanken att en ursprungsaktie har ärvts från generation till generation så är vi nu inne på den 8'e generationen som varje år får se utdelningar på aktien. 

Skulle mitt enda mål med mina placeringar vara att säkerställa en stabil utdelning, utan krav på utdelningstillväxt, då skulle BMO vara ett givet kort i portföljen. Jag tycker dock att utdelningstillväxten ser lite tråkig ut, och i kombination med att bolaget för tillfället inte ser särskilt billigt ut värderingsmässigt så avvaktar jag. Jag tror då mer på Bank of Nova Scotia för tillfället.

0 comments:

Skicka en kommentar