fredag, maj 08, 2020

6 Gratisluncher?

Det är inte ofta det händer, men ibland finns det faktiskt gratisluncher!

Under rådande omständigheter så har vi fått lite extra frigjord tid för att ta hand om vår framtidsplan (läs, ofrivillig korttidspermittering), och den här gången har den extra tiden bland annat lett till att vi sett över våra månatliga kostnader för hushållet, men även de kostnader som vi har på vårat långsiktiga sparande.

En gratislunch för oss innebär att man får samma kvalitet och värde men till ett lägre pris, och några sådana har vi allt lyckats hitta. .

Billigare fonder

Den första gratislunchen var den godaste och det var faktiskt en no-brainer för oss att sluka den utan att tänka efter särskilt länge. Vi har en fondportfölj på Nordnet där vi i dagsläget har en enda fond - TIN Ny Teknik där vi sedan något år tillbaka har ett automatiskt månatligt sparande i fonden. Det är ett supersmidigt och enkelt sätt för oss att spara i en spännande fond som dessutom har överpresterat rejält under pågående pandemi.


Utveckling 2020 för fonden TIN Ny Teknik A

Det är dock ingen billig fond vi har. På Nordnet kostar den i dagsläget 1.52% och samma fond kostar 1.59% på Avanza. Det gäller alltså att fonden innan avgift överpresterar sitt jämförelseindex ganska så rejält för att det ska vara värt att ha sina pengar långsiktigt placerade i TIN Ny Teknik. Om man räknar med att en genomsnittlig årlig avkastning på börsen ligger på runt 7%, då innebär det att en fond med 1.5% i avgift måste avkasta 8.5% innan avgiften dras för att ge dig som fondinnehavare samma avkastning som en gratis indexfond. Det innebär i andra ord att fondförvaltaren måste vara 1.5/7= 21% bättre än marknaden, inte alls lätt!!

Vad vi nu insåg var att det finns alternativ som är betydligt billigare än Nordnet och Avanza vad gäller just den här fonden. Vi är långt ifrån snabbast på bollen så det kommer säkert inte som någon nyhet för dig som läser detta, men det kanske finns någon mer ute i landet som inte har snappat upp att uppstickaren SAVR erbjuder många av de mest populära fonderna men till ett mycket bättre pris. Just TIN Ny Teknik kostar hos SAVR 1.02% i dagsläget, vilket ger en enorm utväxling på lång sikt.

Inte nog med att förvaltaren nu "bara" behöver vara 1/7=14% bättre än marknaden för att du som kund ska få en högre avkastning än med en gratisfond, nej du får även behålla en tredjedel av avgiften själv oavsett hur fonden går. På lång sikt och med ett kontinuerligt sparande så kan det komma att innebära en skillnad på 10-tusentals kronor för en småsparare som avsätter en hyfsat liten summa i månaden till sitt sparande.

Räkneexempel med 500 kronors sparande i 30 år 

Nedan kan du se hur mycket vi teoretiskt sparar på att köpa samma fond fast för en lägre avgift. I räkneexemplet så har vi gissat att fonden nätt och jämnt klarar av att överprestera en gratis indexfond med i snitt 1.5% över de kommande 30 åren.

Vi har använt  Stefan Thelenius excellenta sparkalkylator för att räkna på avkastningen:

Med 1.5% avgift så är värdet efter avgifter och skatter 434 299 SEK
Med 1% i fondavgift så är värdet efter avgifter och skatter 477 946 SEK

Skillnaden i avkastning på 30 är är alltså 477 946-434 299  = 43 647 SEK
Det är alltså en väldigt stor skillnad på hur mycket pengar du får behålla själv av avkastningen och det är själva pudelns kärna. Du vill inte betala mer för exakt samma produkt!

SAVR erbjuder dessa fonder i en ISK och det tog, utan överdrift, inte mer än 5 minuter att skapa kontot, få det aktiverat och dessutom kopplat med autogiro mot din bank om så önskas. Vi har valt att koppla autogiro och även sett till att det är en månatlig dragning och köp i fonden.

Är du också intresserad av SAVR och vill läsa mer om dem? Klicka då på vår sponsrade länk till SAVR här.

Vår andra gratislunch 

Den andra gratislunchen är lite mera pinsam att ta upp men nåja, det får väl vara ok att stoltsera med sina mindre lyckade saker också. Det handlar i det här fallet om hur sjukt överförsäkrad vår båt har varit. Vi köpte båten för 7-8 år sedan och försäkringen har kostat oss i runda slängar 2000/år. Vi har varje år jämfört försäkringsbolag och det har då alltid fallit till vårat nuvarande försäkringsbolags fördel. Alltså har vi haft samma försäkring sedan start.

Nu råkade det dock vara så att vi har haft ett alldeles för högt försäkringsvärde på vår båt. Det är en plastbåt från slutet av 50-talet med en utombordsmotor från 80-talet. Men vi hade försäkrat den som om den var en sprillans ny båt. Så efter en femminuters manöver så har vi nu sänkt den årliga premien till mindre än 500/år men har fortfarande hela båtens fulla värde försäkrat.

Jakten går nu vidare efter fler gratisluncher!


6 comments:

 1. Ett bra tips är att ha aktiedepån i Nordea, en fjärdedels courtage mot Avanza/Nordnet, Största vinsten gör man dock om man köper utländska aktier och har dom i KF, då du får tbx källskatten efter någon vecka hos Nordea jämfört med att det kan ta flera år hos övriga aktiemäklare,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Ska kika lite närmare på det. Har Nordea olika courtageklasser eller är det samma procentuella courtage oavsett hur stora köp man gör?

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Stoppa skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Graviditet spell
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. de har bara en courtagelass när det gäller svenska aktier, och det är 0,06% jämfört med avanza och nordnet som tar 0,25%, smidigare och bättre
  /sportcarl

  SvaraRadera
 3. Hur önskar jag att de flesta människor i världen ska hjälpa sig själva genom att besöka DR. EZIZA STAVTEMPEL. När jag hade några problem med min älskare vilket förstör vårt förhållande eftersom saker och ting var riktigt hårdare än vi förväntade oss, så att min älskare inte kunde stanna. Jag lärde att jag kommer att kunna gå vidare först men senare upptäckte jag att jag älskar honom så mycket och jag var tvungen att leta efter andra medel för att få tillbaka honom, vilket inte fungerade tills jag kunde komma i kontakt med Dr.EZIZA genom dessa detaljer som jag fick från hans webbplats via WhatsApp: +2348059474136 eller via e-post: ezizaspellhome@gmail.com som i gengäld tog min älskare tillbaka till mig inom 48 timmar med sina kraftfulla och effektiva trollformler och nu är min älskare på allvar mer än någonsin tidigare .... Jag uppmanar dig att kontakta honom idag utan tvekan och få tillbaka dina relationer och äktenskap.

  SvaraRadera