fredag, april 24, 2020

0 Hur vi räknar på vår framtida frihet

Resan är en del av målet

Klyschan är gammal, alla har vi hört den. Men resan är faktiskt en del av målet och för att ha uthållighet att nå långväga resmål så måste färden dit åtminstone vara uthärdlig. När resan är väldigt lång så är det därför ännu viktigare att faktiskt njuta av transporten mot målet. Vår egen resa mot FIRE (Financial Indepedence Retire Early) har pågått i fem år och vi är ännu inte framme vid målet, men under tiden så har vi fått njuta av många utsikter (eller snarare insikter) som berikat både vardagen och vår hållning till den.

Framöver tänkte jag försöka beskriva lite hur den resan ser ut för oss samt hur vi räknar och förhåller oss till vår framtida frihet. Först ut är att beskriva hur vi räknar ut vilket datum som vi troligen når vårat resmål - vår framtida frihet.

Innan vi går vidare till hårda siffror och metoder så vill jag påminna om att vi faktiskt inte är ute efter tidig pensionering. Vi är båda passionerade över att få vara en skapande del av samhället och RE-delen för oss handlar snarare om att kunna vara fria att välja sättet vi arbetar på, fria att välja bort ett arbete vi inte trivs med eller fria att välja ett arbete utefter intresse mer än arbetets monetära ersättning.

Fyraprocentregeln

Grundbulten i vår kalkyl baseras på den i närmast vedertagna regeln att man ur en väl diversifierad portfölj kan ta ut 4% av kapitalet varje år utan att riskera att man eroderar portföljen till den grad att den inte överlever exempelvis en recession. Det finns många som har skrivit om regeln och för den intresserade finns det därför mycket att läsa om den på nätet.

För att avgöra hur stor summa som 4% behöver täcka så har vi utgått ifrån vår nuvarande situation och räknat bort alla utgifter som har med vårat sparande att göra, men framförallt de kostnader som våra jobb medför. I runda slängar så kan man säga att med de justeringarna så kan vi halvera våra utgifter utan att behöva ändra på vår livsstil i övrigt.

Vad vi har gjort för att anpassa regeln till vår egen situation är att vi även har valt att inkludera våra tjänstepensioner i portföljvärdet. Detta är ett val som sätt ökar risken något för oss, men då vi när vi nått vår exit-punkt så kommer vi vara så pass nära ett möjligt uttag av tjänstepensionen att vi är beredda att ta den ökade risken. För den nyfikna så är vi sena 70-talister.

Framtida avkastning & sparande

För att kunna göra någon form av prognos kring när kapitalet räcker givet fyraprocentregeln så behöver vi även göra ett antagande kring portföljernas genomsnittliga avkastning samt hur mycket vi kommer att kunna spara av våra inkomster tills dess.

Den andra punkten är lättast att gissa, så länge vi har kvar våra jobb så ligger sparandet ganska konstant på 50%, inklusive tjänstepensionsinsättningar. Just att räkna med procent blir lite knepigt när vi nu blandar både skattade och oskattade medel. Men för oss räcker det gott med en approximering då det ändå kan hända rätt mycket i världen som är svåra att förutse och som påverkar mycket mer än om vi råkar vara fel på ett par procent i kalkylen.

Gällande framtida avkastningen så är det lite svårare. Senaste 100 åren så aktiemarknaden i snitt avkastat 10% per år, och räknar man bort inflation så landar man på cirka 7%

Men det är lätt att få hybris. Sett på ett kortare tidsperspektiv (senaste 5 åren) så har vi i snitt överavkastat OMXSPI med cirka 9%-enheter årligen och det vore ju väldigt trevligt att räkna med det även framåt. Men kombinerar man lärdomar från Dunning-Krueger-effekten och Nicholas Talebs Fooled By Randomness, kanske även med "You know nothing, Jon Snow" så landar vi i att vi inte kommer att vara säkra på att överavkasta index för resten av våra liv. Därför använder vi 7% som vår för-evigt-avkastning på kapitalet.

Var landar vi då?

Med ovanstående resonemang som ingångsvärde för prognosen så är det i dagsläget mars 2025 som vi når vårat frihetsdatum. Under årets första månader så har Corona påverkat datumet hej vilt och det ligger i sakens natur att det kommer fortsätta att vara ett rörligt måldatum. I kommande inlägg ska jag visa hur enkelt man räknar ut detta datum i google spreadsheet.

Vill du följa vår resa lite oftare än ett blogginlägg då och då? Kika då gärna in vår twitter-kanal:





0 comments:

Skicka en kommentar