tisdag, maj 01, 2018

2 Investerar i solcellsprojekt i Kenya - Trine, alternativ investering

Vi har nu valt att addera ytterligare en investering utanför börsen till vår strategi och den här gången är det en kombination av avkastning och gott syfte som får ta plats i vår totala investeringsportfölj.

För några månader sedan öppnade vi ett Lendify-konto med målet att skapa ett kassaflöde som inte korrelerar med börsens fluktuationer, och sedan dess har vi avsatt en del av varje månads investeringsbudget till Lendify. Nu tycker vi att det är dags att diversifiera ytterligare och vi passade på att göra vår första investering i en, enligt oss, mycket spännande kampanj hos Trine.


Gå med i solcellsrevolutionen - få €10 på din första investering. (obs. affiliate-länk)


Trine - vad är det?

Så här beskriver Trine sig själva:
TRINE är en investeringsplattform som gör det möjligt för privat- personer att investera i solenergi med chans till avkastning. Över 1 miljard människor saknar idag elektricitet och använder istället fossila bränslen, kostsamt och skadligt för både hälsa och miljö. Det finns många företag i tex Östafrika som vill förse människor med förnyelsebar el, men de initiala kostnaderna är höga. Det är där TRINE kommer in och genom att göra det enkelt för vanliga människor att investera i solenergi så TRINE kan förmedla lån till solenergiföretag som förser människor med ren el där det behövs som mest.
Trine erbjuder alltså privatpersoner en möjlighet att med små medel investera (dvs låna ut pengar) i specifika projekt som alla syftar till att dels höja levnadsstandarden för fattiga människor, samtidigt som man gör skillnad för miljön.

Då vi själva sedan tidigare har investerat i en större solcellsanläggning på vår villa så är vi inte särskilt långt borta i tanken från att investera i andras solcellsprojekt. På Trines hemsida kan man se vilka kampanjer som just nu söker kapital, och vi fastnade för en specifik kampanj - BBOXX.

Vår första kampanj - bboxx

Trines investeringsmodell innebär att de samarbetar med olika projekt och står då för en del av kapitaliseringen av projektet. I den kampanj vi valt att investera våra första pengar är samarbetsbolaget BBOXX, ett brittiskt bolag som är uppbackat av riskkapital. Bolaget arbetar för att ge så många som möjligt tillgång till ren energi, och då gärna i så kallade "off-grid"-miljöer där man saknar el helt och hållet.

Kampanjen som Trine har tillsammans med BBOXX kommer att ge totalt 7700 hushåll solcells-el i Kenya. Kampanjen är nu fulltecknad och löper över 42 månader och har en förväntad årsavkastning på 6.75%. Då vi valde att investera €1.000 så får vi ytterligare 2%, vilket ger en årlig totalavkastning på 8.75%. Givetvis finns det risker i dylika projekt, men då känns det extra bra att statliga SIDA garanterar 60% av insatsen.

Framtida investeringar på plattformen

Det ska bli mycket intressant att följa projektet de kommande åren, och vi kommer att  hålla ögonen öppna efter nya intressanta kampanjer under tiden. Vi har som mål att nå åtminstone 10% investering utanför börsen, men vår investering i Trine-plattformen ligger just nu på mindre än 1% och vi rekommenderar alla som investerar i dylika projekt att inte satsa för stor del av det totala kapitalet i den här typen av investeringar.

2 kommentarer:

  1. Jag funderar på att testa men kanske inte med så mycket pengar i början. Vet du vad minsta beloppet är som går att investera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Det lägsta beloppet man kan investera är €25, och använder du en inbjudningslänk (vår eller någon annans) så får du ytterligare €10 att investera för direkt.

      Radera