tisdag, december 19, 2017

0 Årsrapport för utdelningar 2017

Hej bloggen, äntligen tillbaka!

Det senaste kvartalet har inneburit några av de mest händelserika månaderna både i karriären och privat. Det har varit sjukt spännande och givande månader, men bloggen har fått lida mycket av de icke existerande uppdateringarna. Nu ser det ut att lugna ner sig lite, och det är då äntligen dags att återta bloggandet och fokusera lite mer på innehållet framöver!

Först ut är en rapport av årets utdelningar. Om vi räknat rätt så trillade sista utdelningen för året in på kontot i dag. Det var AI-giganten nVidia som fick äran att slutföra årets utdelnings-yra.

Målet med 2017

För några år sedan gjorde vi en prognos på utdelningarna de närmaste 10 åren. Tanken var då att ha det som ett mål för varje år och att vi skulle göra så mycket vi kunde för att nå målet. Vi började då med en uttalad utdelningsstrategi och satte miniminivåer för både direktavkastning och historisk utdelningshöjningshistorik. Det var en väl fungerande strategi under en längre tid, men sen skedde ett skifte där vi såg att utdelningsaktier började halka efter de mer tillväxtorienterade bolagen. Detta gjorde att vi började släppa lite på våra rigorösa utdelningsregler vilket lett till en betydligt mer beskedlig utdelningsökning än vad vår prognos tidigare pekat på.

Under 2016 fick vi totalt 19422 SEK, och målet för 2017 var satt till 25064:-

Resultatet 2017

Som ni säkert gissat så nåddes inte det uppsatta målet i år. Efter att räknat ihop 61 utdelningar från totalt 44 bolag så blev summan 21877 SEK. En liten ökning mot 2016, men inte lika dramatisk ökning som tidigare år. Som nedanstående graf visar så har årets majoritet av utdelningar skett under maj och juni. Jämfört med tidigare år så är det tydligt att vi även har skiftat från amerikanska och kanadensiska utdelare som ger flera utdelningar per år, till fler svenska bolag med utdelningar främst under vårkanten.


Tittar vi sen på grafen över rullande årsutdelning så ökar den stadigt men inte så brant som tidigare. 


Utblick inför 2018

Det är ju snart nyår och därmed dags för att blicka ut inför det nya årets utmaningar. När det gäller vår gamla prognos så ligger vi ju efter den, men vi väljer trots det att fortsätta ha den som ett målsnöre att sikta på. Det innebär att målet för 2018 är satt till höga 33899 SEK. Det är en substantiell ökning mot idag, och det kommer troligen att bli mycket svårt att nå målet. Men vad är det för nöje med att klara för enkla mål?

Nu får vi sätta oss ner och se hur vi kan nå målet utan att samtidigt påverka totalavkastningen negativt under det kommande året!0 kommentarer:

Skicka en kommentar