söndag, september 25, 2016

1 Passiv inkomst för dig med villa

Passiva inkomster är ju alltid trevligt. Att ha en inkomstkälla som, utan att man lägger något arbete på det, hela tiden tickar in en slant då och då är bra - men att ha flera är bättre!

Utöver pengamaskinen på börsen som på sikt ska ge oss passiva inkomster så har vi ytterligare en källa till passivt pengaflöde.

För några år sedan utrustade vi vår villa med elproducerande solceller, tillräckligt mycket för att nästintill täcka hela årsbehovet av el. Då vi bor i Sverige så ger dock solceller mycket mer el på sommaren då vi knappt gör av med el, samt mycket lite på vintern då vi har ett mycket större energibehov för uppvärmning av huset.

Men det överskott som blir under sommaren säljer vi automatiskt till vår elhandelsleverantör. I dagsläget får vi mer betalt för varje såld kWh än vad motsvarande kostar oss att köpa från samma leverantör. Det blir alltså bättre ekonomi för oss ju mindre av vår egenproducerade el vi själva använder. Desto bättre alltså att anläggningen producerar mer under sommarhalvåret då vårat elbehov är som minst.Hur stor ersättning får man?

Vi får totalt fyra olika ersättningar för varje såld kilowatt-timma (kWh).
  • El vi säljer till elhandelsbolaget - 48 öre/kWh
  • Ersättning för nätnytta från nätägaren - 7 öre/kWh
  • Skattereduktion från staten - 60 öre/kWh
  • Elcertifikat : ~ 20 öre/kWh
Totalt får vi då alltså 135 öre / kWh som vi producerar. Då vår anläggning producerar cirka 8.500 kWh per år så får vi närmare 1000 kronor per månad i "utdelning" från vår investering. Anläggningen har en effektgaranti på 80% efter 25 år, men det finns många exempel på anläggningar som är betydligt äldre än så. En viss underhållsavgift räknar vi dock med, och vi avsätter cirka 1% av ursprungsvärdet årligen i en reparationsfond. Framförallt är det växelriktaren som vi riskerar att behöva ersätta någon gång under årens lopp.

Med det pris vi fick ge för vår anläggning, och de avtal vi har just nu, så räknar vi med att anläggningen har återbetalat sig på strax under sju år.

Solceller på villataket som investering

Är det en bra investering att köpa en solcellsanläggning till sitt hus i Sverige? Det beror på får nog bli svaret på den frågan. Framförallt så måste man vara medveten om att avkastningen påverkas mycket av framtida politiska beslut, liksom av framtida elpriser. Så även om man får fram en bra kalkyl i dagsläget så kan det ändra sig under årens lopp. För vår del så har förutsättningarna faktiskt blivit till de bättre sedan start, och om vårbudgeten går igenom så blir det ännu bättre då moms-kravet är på väg bort för oss mikroproducenter.

Men oavsett politiskt läge och framtida elpriser så finns det en ännu viktigare aspekt att ta hänsyn till och det är inköpspriset. Vill man ha en bra avkastning på satsat kapital så gäller det att få högsta möjliga produktion till allra lägsta pris, utan att samtidigt tumma på kvaliteten. De solcellsanläggningar som de stora elleverantörerna marknadsför på sina hemsidor är exempel på hur man inte vill spendera sina pengar på solceller om man vill ha bra avkastning på kapitalet.

Enkelt uttryckt så vill man ha så lågt pris på kWh/år per krona. Det får man fram genom att först simulera fram årsproduktionen (brukar hamna på cirka 0.8 - 1.0 kWh per installerad Watt beroende på förutsättningar med takriktning, taklutning och skuggning) med totalpriset (inköpspris + monteringskostnad etc). Resultatet kallar vi nu jämförelsepris. Observera att det inte är jämförbart med det pris man betalar för en kWh när man köper från sin elhandelsleverantör. Jämförelsemåttet är istället ett sätt att beräkna vad man fått betala för en viss produktionskapacitet.

Efter snart fem år så kan vi konstatera att vår anläggning ger oss ett jämförelsepris på 7.00:- per kWh/år. Räknar vi nu om detta till en 25 årig investering där restvärdet är satt till 0:- och att effekten har avtagit till 80% efter 25 år så får vi en return on investment på cirka 6% årligen. Inte helt fantastisk, men det är då i princip okorrelerat mot börsen, vilket kan vara en skön kudde när börsen sviktar.

Se nedanstående tabell för att se hur jämförelsepriset påverkar ROI.

JämförelseprisÅrlig ROI %Kommentar
114.63%
211.50%
39.70%
48.45%
57.48%
66.70%
76.05%Vår anläggning
85.48%
94.99%
104.54%
114.15%
123.78%
133.45%
143.15%
152.86%
162.60%
172.35%
182.12%Vattenfalls XXL-paket + EON gårdspaket
191.89%
201.69%

Som man tydligt ser i tabellen ovan så kan det rent investeringsmässigt vara riktigt dåligt att satsa på solceller. Man får med de stora drakarnas system knappt tillbaka pengarna på sikt. För att få så pass lågt jämförelsepris som vi har så måste man dock vara beredd på att göra en stor del av jobbet själv.

Exempelvis gjorde vi all takmontering själva och valde dessutom inte ett konventionellt fäst-system utan byggde ett billigare men lika stabilt själva. Dessutom jämförde vi priserna noggrant och valde en mycket mindre leverantör av solceller än Vattenfall eller EON, dock en leverantör vi litar på.

Jämfört med utvecklingen på OMX sedan köpet av vår anläggning så hade det varit en bättre investering att köpa Avanza Zero, men den dagen då börsen tappar 50% på kort tid så hoppas vi fortfarande raka in utdelningar på löpande band från våra solceller. Dessutom njuter vi dubbelt så mycket soliga dagar nu för tiden :)Disclaimer

Vi äger alltså solceller och är nöjda med det, men använd ovanstående resonemang enbart som ett tankeexperiment. Det finns fler aspekter som man bör beakta och vår uträkning för årlig ROI % är en modell vi själva tror på, men den kan givetvis vara felaktig om man om 25 år tittar tillbaka på resultatet.

1 kommentarer:

  1. Mycket intressant - Tack! Och roligt att se att det lönar sig! Energioligopolet har gjort sitt för att motverka denna utveckling in i det längsta, inte minst genom att försöka komplicera avseende nät och avläsning. Kul att se att det ändå går att sälja överskottet.

    Äger själv inget boende men om jag köper fritidshus i framtiden är det definitivt en investering att överväga.

    SvaraRadera