lördag, september 24, 2016

0 Höstuppdatering - köp, sälj och framtida planer

Nu var det ett tag sedan tiden räckte till att skriva blogginlägg. Huvudorsaken är att det hänt fantastiskt mycket på jobbfronten som har tagit både energi och tid från skrivandet. Tyvärr har det även lett till att börsfokuset fått sig en törn de senaste månaderna. Det har helt enkelt inte varit möjligt att vara så fokuserad på vad som händer inom finansvärlden. I ljuset av detta så känns beslutet att mer fokusera på kvantinvestering som ett mycket bra beslut. Det innebär i praktiken att man inte behöver läsa långa årsredovisningar och analyser, utan det räcker i princip med 10 minuters trixande med Börsdata och lite Google Docs-Fu för att få fram månadens köp.

Köp och sälj i långsiktiga portföljen

Sedan tidigare uppdatering så har det skett en hel del förändringar i vad vi kallar för utdelningsportföljen. Vi är i en fas där vi försöker få ner antal aktier till ett mer lätthanterligt antal, och därmed har vi sålt av en bunt bolag. Av de större innehaven så som åkt ur portföljen på senare tid hittar vi främst amerikanska bolag såsom HCP, Omega Healthcare, McDonalds, Target, TROW och Realty Income. De flesta av innehaven har varit mycket bra investeringar för oss, men nu tyckte vi att det var dags att växla hem lite dollar till svenska kronor.

För likviderna som vi fick loss så köpte vi istället (vad vi tycker) högkvalitativa bolag från MidCap. Det blev då Fenix Outdoor, Addtech, Mycronic, Bure Equity samt BioGaia. Bakgrunden till att det blev just dessa bolag kan man läsa om i inlägget Stabila bolag från Midcap - 5 månader senare.

För övrigt så har vi sedan en tid lagt våra portföljer publikt på Shareville. Det gör framförallt att det blir lite lättare för oss själva att följa portföljerna, men det ger såklart även er läsare en direkt koppling mot det vi skriver om här. Även om vi hela tiden uppdaterar portföljerna på bloggen så ger Shareville ett mer lättare format.

Klicka HÄR för att se utdelningsportföljen på Shareville
Köp och sälj i Magic Formula-portföljen

Den som följt oss vet att vi i den här portföljen köper 2 nya bolag varje månad. Vi väljer då de med lägst price to book ur top 20 bolagen av de framfiltrerade enligt Magic Formula på Mid + Large Cap.

Den här månaden blev det köp av Besqab och Lucara Diamond.

Klicka HÄR för att se utdelningsportföljen på SharevilleUtdelningar

Även om vår strategi numera inte utgår ifrån att alla bolag ska klara våra hårda utdelningskrav så fortsätter utdelningarna att trilla in i allt högre takt. Vi har nu sett ökande rullande 12-månaders utdelningar i totalt 21 månader i sträck. Då vi nu har sålt av ett rejält gäng med amerikanska aktier till fördel för svenska aktier så kommer den här sviten troligen att brytas inom närtid. Men så länge utdelningsökningen på årsbasis är intakt så spelar det oss egentligen inte större roll,


Framtida planer

Egentligen så har vi inga nya planera att presentera. Vi kommer att fortsätta månadsspara i Magic Formula-portföljen där vi mekaniskt köper två bolag i månaden. I utdelningsportföljen så kommer vi troligen att fortsätta försöka minska antalet bolag framöver. Det kan också vara så att vår placeringshorisont i den portföljen kommer att bli lite mindre långsiktig än vad den tidigare har varit. Med detta menar vi att vi kanske siktar på 3-5 år istället för livslånga engagemang :)

Som slutkläm så konstaterade vi i början av månaden att årets alla mål gällande portföljvärde och utdelningar redan har nåtts! Framförallt har det berott på kursutvecklingen, sparandet har nämligen fått stå tillbaka lite på grund av större utgifter än beräknat.0 kommentarer:

Skicka en kommentar