söndag, juli 03, 2016

1 Halvårsresultat - det rullar på bra!

Halva 2016 har förflutit och det är då dags att summera hur portföljer och sparandet har utvecklat sig. Vi är nu cirka 22% ner från toppen i april 2015, och det är nu 15 månader sedan toppen. OMXS30 har i år gått -7.37% medan Avanza Zero (som inkluderar utdelningar) står på -3.77%

Det är alltså inte de allra bästa förutsättningar som rått på börsen när vi nu summerar resultatet för våra egna portföljers utveckling sedan årsskiftet. Utöver stormandet på börsen med en februaridipp på -13% och senaste veckans Brexitrörelser så har vi även stökat till det genom att flytta portföljerna från Avanza till Nordnet samt att vi har stuvat om rejält i våra portföljer.

Nog med brasklappar, hur har det gått egentligen?


Utdelningar

Sammanlagt har vi under första halvåret fått 53 utdelningar! Det har alltså trillat in passiva inkomster 53 gånger på sex månader, vilket innebär nästan en gång var tredje dag. Utdelningarna har inte påverkats av den allmänna börsoron och jämfört med samma period 2015 så har summan ökat med hela 38%

Sedan vi började fokusera mer på utdelningskvalitet så har vi nu haft konstant ökande utdelningar i 18 månader i sträck. 

Portföljutveckling

Här blir det i år lite svårare med uppföljning än normalt. Orsaken är att vi har blandat bolag från de olika portföljerna på olika ISK och KF-konton, samt att vi i mitten av mars flyttade våra tre portföljer från Avanza till två konton på Nordnet.


Kapitalförsäkringen

Kapitalförsäkringen har från mitten av mars haft en totalavkastning på +6.3%, jämfört med -3.2% på OMXSPI under samma period. Räknat från årsskiftet så är totalavkastningen +10.2%. Jämfört med OMXSPI har överkastningen på perioden varit cirka 15%. Orsaken till detta är att vi i portföljen har en överviktning mot utländska aktier och framförallt den amerikanska börsen, vilken i jämförelse med Stockholmsbörsen har varit mycket stark.

Investeringssparkontot


Vår ISK flyttades lite senare till Nordbet och därför har vi bara en graf med från mitten av april. Sedan dess har portföljen underavkastat jämfört med OMXSPI. och har under perioden gått -4.5%. Då vi började året med en hedge med Magic Formula så var perioden fram till Nordnetflytten bättre än index, och sedan nyår har investeringssparkontot gått -2.5%, vilket ger en överavkastning på ett par procent.Trots att ett negativt resultat aldrig är roligt oavsett om det är bättre än index så är vi nöjda ändå, speciellt om man zoomar ut och tittar på en längre tidshorisont än de senaste sex månaderna. Det är ett maraton vi har anmält oss till, inte ett sprinterlopp!

Sparandet 

Här har det varit en rejäl utmaning under perioden. Det brukar sägas att en olycka sällan kommer ensam, och när det gäller dyra (nödvändiga) kapitalvaror så har det verkligen stämt i år. Bilar har rasat, tvätt- och diskmaskiner har förpassats till elektronikhimlen, fiberinstallation i huset har köpts och mitt i allt så valde vi dessutom att lyxa till det med en mycket (med väl värd) dyr resa till USA. Sparandet har därför fått sig en liten törn, men vi har kämpat hårt för att spara de slantar som trots allt blivit över. Sparkvoten under helåret 2015 var på 33% och målet för 2016 är fortfarande att det ska upp till 35%+

Vad händer framöver?

Tråkigt men sant, det blir business as usual framöver. Inga avancerade försök att timea upp- eller nedgångar kommer ske och nysparandet går som planerat rätt in i ISK-kontot där vi nu kör 100% Magic Formula. I portföljen med utländska innehav kommer vi att koncentrera innehaven på ett litet mindre antal kärninnehav som förhoppningsvis blir lättare att hålla koll på än den spretiga portfölj vi tidigare haft.


1 kommentarer:

  1. Hej!

    Kör ni fortfarande med MF hedge OMX? Hur går det? Hur funkar den i praktiken? Sorterar ni fortfarande på PE?

    Allt gott!
    Simon

    SvaraRadera