lördag, februari 20, 2016

5 Stabila utdelningsbolag på Mid Cap

Framtidsplanens långsiktiga mål är att få utdelningar att en dag täcka årets alla utgifter, och vägen dit har stakats ut i tre parallella portföljer med tre olika strategier. Tanken med att ha tre parallella strategier är dels att minimera risken att en viss strategi inte fungerar så som tänkt under alla år framöver, men det är också ett sätt att bibehålla fokus och intresset för investeringarna. Det blir helt enkelt lite roligare och därmed lättare att hålla sig fast vid det långsiktiga målet.

De tre portföljerna är beskrivna mer i detalj under fliken Strategi, och kan i korthet beskrivas som

  • Utdelningsportföljen - en portfölj inriktad på bolag med konsekvent utdelning och god möjlighet för framtida utdelningar.
  • Tillväxtportföljen - en portfölj med mindre krav på utdelningar och mer fokus på bolag som är i tillväxtfasen.
  • Magic Formula - en helt mekanisk/kvantitativ portfölj som är baserad på Joel Greenblatts "magiska formel"
Tittar man noggrannare på utdelningsportföljen så ser man omgående att majoriteten är riktigt stora bolag som möjligen har den bästa tillväxten bakom sig, men som fortfarande levererar i form av stabila kassaflöden och utdelningar. Det har varit en uttalad strategi att från början bygga upp en stabil grund i form av mindre exotiska bolag för att med tiden börja växla upp mot mindre kända, och kanske framförallt mot mindre bolag. 

Tanken är att då inte bara ha stabila utdelningsbolag, utan även att försöka få upp utdelningstillväxten på portföljen genom att välja mindre bolag med möjlighet till högre framtida avkastning. Med detta skifte i strategin så ökar även riskerna, men vårt fokus kommer även bland de mindre bolagen vara att hålla riskerna nere och därför kan urvalet av bolag ses som lite fegt i andras ögon.

Flera eminenta bloggrannar har på senare tid tagit upp liknande frågeställningar, bland annat Långsiktig investering - Bolagsstorlek och utdelningsavkastning - i vilka vatten ska man fiska?




Vilka bolag tittar vi nu på?

Vi har valt att ta ett litet kliv att börja med, ned till Mid Cap och inte längre än så. Då vi inte har lika bra koll på bolagen på Mid Cap som på large Cap så har vi valt att börja med en kvantitativ metod för att filtrera fram ett antal bolag för vidare analys. Det första vi har gjort är att vi har uteslutit alla fastighetsbolag, råvarubolag, spelbolag samt bolag med huvudfokus på fordonsindustrin. 

Att fastighetsbolagen utesluts är för att vi anser (rätt eller fel) att det inte finns några direkta fördelar med de mindre fastighetsbolagen i jämförelse med de större bolagen på Large Cap. Råvarubolagen känns alldeles för riskabla för vår smak, inte ens de allra största känns i dagsläget särskilt stabila. Spelbolagen tror vi kommer att ha det tufft framöver efter några års formidabel utveckling bakom sig. Uteslutningen av fordonsindustrin har med dess cykliska natur att göra, men en liten del av det har också med personlig insyn i branschen att göra.

Enligt Börsdata så har Mid Cap 97 bolag. Efter att ha gjort grovsorteringen enligt ovan så kvarstår 69 bolag. Det är fortfarande alldeles för många att analysera och därför har vi även lagt på krav för minst 20% på femåriga snittet av ROIC - return on invested capital, samt ett positivt fritt femårigt snitt av kassaflödes-marginalen. Valet av nivåer kan diskuteras men målet är att vaska fram bolag som trots att de är små har en vallgrav som då manifesteras i möjligheten att ta bra betalt för sina produkter och tjänster. Det positiva kassaflödet är förhoppningsvis en indikation på möjligheten att bibehålla och öka utdelningarna framöver.

Efter de ganska hårda kraven så har list kortats ned betydligt. Av de ursprungliga 97 bolagen så återstår nu 9 bolag, en klart behändigare mängd att analysera.


Nästa steg - minianalyser av bolagen

De närmaste veckorna kommer vi att göra mindre analyser på de nio bolagen. Målsättningen är att förhoppningsvis vaska fram fler än noll bolag som kan platsa som långsiktiga innehav i utdelningsportföljen. Med tanke på vilka bolag som har filtrerats fram åt oss så känns det ännu så länge mycket hoppfullt!

2016-02-28 : Minianalys av Nolato
2016-03-05 : Minianalys av Mycronic
2016-03-13 : Minianalys av OEM



5 comments:

  1. Trevlig lista. Ser fram emot vad ni kommer fram till i kommande analyser. Har själv börjat leta mig nedåt på listorna efter mindre men stabila bolag. Vitrolife och Clas Ohlson har jag redan en post i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det lite spännande att traska nedåt i listorna? Vi kommer nog aldrig att ha största vikten mot småbolag i våra portföljer, men det kommer definitivt att bli några stycken framöver. Clas Ohlson har vi haft ett tag nu och det blir troligen lite påfyllning där under året!

      Radera
  2. Kommer bli intressant att följa dessa kommande analyser. Jag själv äger Nolato, Clas Ohlson samt AddTech. Alla tre har haft en mycket fin utveckling på sistone men kan jag komplettera med några fler bolag i samma klass vore det bra. OEM och HIQ har varit på min radar länge...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har gjort en första grund genomlysning nu, och både OEM och HiQ ser ut att vara starka kandidater för framtida köp! Utan att gå händelserna alltför mycket i förväg så lutar vi nog mest åt OEM, även om de känns väldigt små mot vad vi är vana vid att köpa.

      Radera
  3. Ser fram emot detta!
    Fortsätt med det bra jobbet!

    SvaraRadera