lördag, februari 06, 2016

0 Hög direktavkastning eller hög utdelningstillväxt?

Hög direktavkastning eller hög utdelningstillväxt?

En vanlig strategi bland utdelningsinvesterare är att fokusera mer på takten av utdelningstillväxt snarare än att köpa bolag med hög direktavkastning. Tanken är då att konsekvent ökande utdelningar på sikt ska ge både mer i utdelningar och höjda aktiekurserna än vad högavkastande bolag utan ökad utdelning ger. Exempelvis ger en utdelningstillväxt på 10% en fördubblad utdelning på 7 år, medan en utdelningstillväxt på 7% tar 10 år på sig. Börjar man på samma nivå av direktavkastning så är oftast den med högst utdelningstillväxt mest intressant, men ofta så brukar det (tyvärr) vara ett motsatt förhållande mellan direktavkastning och utdelningstillväxt.

Ser man på väldigt lång sikt så borde detta innebära att det är viktigt att finna bolag med konsekvent hög utdelningstillväxt, men det finns vissa problem med det resonemanget. Ett av problemen är att det är svårt att förutspå huruvida ett bolag kommer att fortsätta att ens dela ut lika mycket som tidigare, och ännu svårare att sia om bolaget dessutom hållbart kan öka utdelningarna i samma takt som historien visat. Väljer man ett bolag med mycket låg direktavkastning men hög utdelningstillväxt så sätter man stor tilltro till att ökningarna inte kommer att avta, och är direktavkastningen väldigt låg från början så ökar riskerna betydligt att man misslyckas. Å andra sidan så kan en icke ökande utdelning i många fall leda till en stagnerande aktiekurs, och det är såklart inte intressant ens för oss utdelningsinvesterare.

Vilken strategi som är bäst är upp till var och en att avgöra, men vi har har valt att ha en blandning av båda typer av aktier i vår portfölj. Detta gör vi för att på något sätt minska riskerna som finns i de olika typerna av bolag. Exempelvis har vi högavkastande NorthWest Healthcare som har en direktavkastning på 9% men ingen utdelningsökning, samtidigt som vi tror att ett bolag som Vestas som idag delar ut 1% kan komma att ha rejäla ökningar de närmaste åren.
Utdelningsportföljens utdelningsökningar 2015

Vår portfölj har som tidigare nämnt en blandad kompott av båda kategorierna av utdelningsaktier. Vi har ett långsiktigt mål om en samlad utdelningstillväxt på 6.5% samt en direktavkastning på cirka 3.5% av det investerade kapitalet. 2015 har visat sig vara ett bra år gällande utdelningstillväxten. Då vi har mycket utländska aktier så räknar vi även in förändringar i valutakurser i utdelningstillväxten. Detta gör att det under 2015 blev en skjuts uppåt på grund av vår stora dollarexponering.

Tittar man på alla bolag så är snittet 6.8%, men lägger vi även till viktning baserat på portföljandel så slutar 2015 års utdelningstillväxt på totalt 10%

Dessa 10% utdelningstillväxt ger oss cirka 1500 i ökad årlig utdelning, vilket motsvarar ungefär 3 månaders aktieköp i vår nuvarande takt. Utdelningsökningarna är därmed av mycket stor betydelse för vår målsättning att en dag kunna täcka alla våra utgifter med utdelningar.

BolagÖkning
Omega Healthcare Investors Inc30.18%
Target Corporation24.24%
McDonald's Corporation19.33%
T. Rowe Price Group Inc-0.74%
3M Co9.60%
Johnson & Johnson-0.12%
Realty Income Corp27.90%
HCP, Inc.24.26%
Vestas Wind Systems A/S0.84%
Den Norske Bank17.82%
Orkla-1.55%
ATEA-7.39%
Gjensidige37.83%
AKER-6.42%
NorthWest Health Prop Real Est Inv Trust-6.94%
Bank of Nova Scotia-3.72%
Abb Ltd0.00%
Investor AB11.11%
H & M Hennes & Mauritz AB0.00%
Atlas Copco AB5.00%
Industrivarden AB-20.00%
Ratos AB0.00%
Svenska Handelsbanken AB0.00%
SOUTH32 LTD SPON ADR EA REPR 5 ORD0.00%
BHP Billiton plc (ADR)10.40%

0 kommentarer:

Skicka en kommentar