torsdag, december 31, 2015

0 Framtidsplanens årsrapport 2015

Ett spännande och samtidigt fasansfullt år på många sätt är nu på väg att ta slut, och överallt påminns vi om årets alla toppar och dalar. Oavsett vad man tycker om utvecklingen i världen så kan nog de flesta hålla med om att inte är en tid av stilla lunkande vi lever i, det är snarare så att man ibland önskade att det kunde gå lite lugnare framåt ett tag.

Samma sak kan nog sägas gälla även för börserna i år. Vi har efter en mycket lång period av låg volatilitet med ständigt stigande tillgångspriser fått se en ändring i sentimentet. De låga råvarupriserna har formligen krossat hela sektorer, och råvaruexportberoende länder börjar visa mycket skakiga finanser. Samtidigt så vill inte konjunkturen riktigt ta fart utan står snarare stilla och stampar utan någon direkt klar riktning. Året började mycket positivt, med en uppgång på närmare 20% under det första kvartalet, ivrigt påeldat av Draghis europeiska QE. Men när detta trots allt inte verkade sätta fart på ekonomin så gick luften ur, och sett över året är index nu nära noll.





Hur gick det med 2015 års mål?

Alla våra uppsatta mål uppfylldes under 2015, med ett enda undantag, att dra ner kostnaderna för våra bilar. Det är i dagsläget vår största utgiftspost så det finns klar potential att minska på den (för att kunna öka sparandet).

När det gäller sparandet så nådde vi en sparkvot på 34%, vilket är fantastiskt bra om man jämför med tidigare år. Fyra år tillbaka låg sparkvoten på låga 5%, men med envetet arbete så har vi lyckats att öka sparkvoten för varje år sedan dess.

Portföljutvecklingen

Totalt sett har 2015 varit ett mellanår vad gäller resultatet på våra portföljer. Det stora dragloket storleksmässigt har gått sämst med 2.43% inklusive utdelningar.

PORTFÖLJHISTORIK
ÅrUtdelningsportföljMagic Formula-portföljTillväxtportföljAvanza Zero
20152.43%4.03%43.80%2.63%
201421.47%--14.04%

Utdelningsportföljen

Vår allra största portfölj gick i år sämst av alla tre, med ett resultat betydligt under vårat jämförande index. Portföljen har mycket stor viktning utomlands och framförallt Kanada och Norge har varit de regioner som har dragit ner helårsresultatet. Årets rejäla bottennapp får BHP Billiton anses vara, Det var ett riskabelt köp med tanke på utsikterna för råvaruindustrin, och med årets fortsatta press på råvarupriserna så är det inte konstigt att kursen har sjunkit så pass. Det ser heller inte ut som att det kommer att bli någon direkt förändring under närmsta tiden heller. 

Bästa aktie: McDonalds + 30%
Sämsta aktie: BHP Billiton -25%


Magic Formula-portföljen

Portföljen gick något bättre än utdelningsportföljen, men har ändå underpresterat i jämförelse med index. Det kan ses lite konstigt att portföljen gått så dåligt, kikar man på Börsdata så har Magic Formula faktiskt överpresterat mot index 2015. Orsaken är ganska enkel, vi hade enbart 5 bolag i portföljen och med det så har bolagsrisken varit betydande. Det är en lärdom som kommer att tas med in i framtida kvantitativa portföljer.

Bästa aktie: Proffice +31%
Sämsta aktie: Medivir -26%


Tillväxtportföljen 

Här har det varit rejält med fart under de tre första kvartalen. Nästan hela uppgången kan här tillskrivas Starbucks, men även Clas Ohlson har stått sig bra. FireEye, det lilla internetsäkerhetsföretaget från Kalifornien, har tappat rejält under den korta tid vi ägt bolaget. Det är dock inget vi ser som problematiskt då vi inte på långa vägar har köpt färdigt i aktien.

Starbucks +50%
FireEye -25%



Utdelningar

Här har det sett betydligt ljusare ut än vad vi hade trott. Målet för 2015 var att få 11.000 SEK i utdelningar, men resultatet blev 14.425 SEK. Detta har skett trots att vi på senare halvan av året har köpt väldigt många bolag som enbart delar ut under våren, det ser därmed väldigt ljust ut att slå nivåerna under 2016.

UTDELNINGSHISTORIK
ÅrJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDecTotalt
20131172822775696631908
20147515566936273169984847451297126235068
201523575410471635299397036410562120139086999214425

Som synes är utdelningarna hyfsat spridda över året, men det kommer troligen att bli mycket mer fokuserat mot den nordiska "säsongen" framöver.

Ovanstående graf är ett mycket enkelt verktyg för att hålla motivationen för att investera uppe. Hur kurserna än går så är målet att kurvan alltid ska sträva uppåt. Genom att kontinuerligt föra in månadsbelopp, samt återinvestera alla utdelningar, så blir skillnaden både synbara och kännbara. Att många av bolagen vi köper in till våra portföljer dessutom brukar höja sina utdelningar ger även det en märkbar positiv effekt.

2016

Vi ser med tillförsikt mot 2016 och kommer att fortsätta på redan inslagen linje. Vi har skruvat upp våra ambitioner något vad gäller målen, men i övrigt så ligger strategierna fast. Den som har följt experimentet med Magic Formula Hedge vet att vi har valt att göra en liten förändring på strategin för vår MF-portfölj, men det är marginellt i sammanhanget.

Vad gäller vår stora utdelningsportfölj så kommer vi fortsätta satt fokusera på bolag som vi tror har framtiden för sig, samt att de redan har visat sin vilja att dela med sig av framgångarna via utdelningar. Några marknader vi kikar på för detta är banksektorn i Kanada som vi tycker har blivit mycket aptitligt prissatta under året som gått. Vi tror även att satsningar på robotisering och klimatsmarta bolag har mycket att ge, där bolag som ABB och Vestas är intressanta spelare.

Utöver detta så finns inte så mycket mer att tillägga än att vi önskar er alla ett riktigt gott investeringsår!


0 comments:

Skicka en kommentar