tisdag, juni 16, 2015

0 REA på börsen!

REA? 

Nej, det stämmer såklart inte, men som utdelningsinvesterare med siktet på riktigt långsiktiga investeringar så störs man inte så mycket av börsens nycker och svängningar, och när det lyser rött i depån så kan man istället se det som en möjlighet att köpa sina favoritbolag till rea-pris.

Ingen vet vart börsen står i morgon, de flesta är dock ganska säkra på att börsen har gått upp i "för många" år nu och att det i och med det borde/ska/kan det komma en korrektion nu/snart/i morgon. Men att timea detta kan vara vanskligt och de flesta lyckas faktiskt ganska dåligt med att pricka in rätt tid att sälja inför en nedgång, samt köpa inför en uppgång. Efter många försök så kan jag konstatera att jag inte är bättre än andra på det.

För att hantera oförmågan att pricka in toppar och dalar, samt för att lyckas stå ut med de röda siffrorna, så har vi en ganska enkel strategi. Enkel i teorin åtminstone. Vi köper aktier månadsvis, genom både dåliga som bra tider, och fokuserar på stabila utdelningsbolag mer än på fantastiska möjliga kursdubblare. När kurserna dyker och värdet minskar i portföljen, då väger månadsköpen tyngre och direktavkastningen på köpen blir oftast högre.

Så länge den mycket långsiktiga trenden håller i sig (att aktier lönar sig på sikt) så är vi övertygade om att strategin kommer att fungera, och att vi för varje år som går kommer att få mer och mer i utdelningar. Strategin är inte felsäker, risken finns ju att börsen totalkollapsar och aldrig återhämtar sig... men då står vi troligen inför mycket större problem än att våra sparpengar har gått upp i rök.

Vi kommer troligen inte heller att få den högsta möjliga avkastningen heller. I jämförelse med andra strategier så står sig nog vår slätt i många fall. Men målsättningen är att slå index över tid, och gör vi inte det så har vi åtminstone haft roligt under tiden! :)

Nog svamlat!

Idag nyttjade vi både rean samt de sänkta courtageavgifterna till att
  • Öka i Zalaris
  • Sälja Bank of Nova Scotia ADR, för att sen köpa tillbaka Bank of Nova Scotia på Torontobörsen





0 comments:

Skicka en kommentar