onsdag, april 08, 2015

0 Utdelning från BHP Billiton - köp av Industrivärden

Idag fick vi första utdelningen från det enorma gruv-, bensin- och metallbolaget BHP Billiton. Bolaget är brittiskt-australiensiskt och är det största bolaget i Australien vad gäller börsvärde. Hösten 2014 annonserade bolaget att man delar upp det i två delar, ett som fokuserar på kärninnehaven (19 tillgångar av 41, som totalt stod för 96% av bolagets rörelseresultat under 2014) och ett nytt bolag (South32) som kommer ha tillgångar inom aluminium, aluminiumoxid, nickel, mangan, silver, zink, kol och bly.Som ägare av aktier i BHP Billiton kommer man få nya aktier i det avknoppade bolaget. Exakt hur det kommer att gå till återstår att se. Moderbolaget har som avsikt att inte sänka utdelningen från dagens generösa 5.6%

Utdelningen vi fick idag har återinvesterats i hela 5 nya aktier i Industrivärden, ett bolag som inte kräver vidare beskrivning. Med Avanzas minicourtage på 1 kr så behöver vi inte längre spara ihop större summor för att undvika för högt courtage i relation till köpesumman.

Att det blev just Industrivärden beror på ett strategiskt beslut vi har tagit gällande utdelningar och fördelning av sparkapitalet. Avanza hade en intressant bloggpost (Månadspara i aktier) där man visar utvecklingen på 10 års sikt hos svenska investmentbolag, och det väckte en liten idé vi tidigare haft. Att köpa investmentbolag är ett bra sätt att sprida risker, detta då det blir som en liten "minifond" med flera underliggande bolag. Vår tanke nu är att kombinera stabila investmentbolag med Avanzas Superlån för att skapa möjlighet till eventuell billig aktiebelåning i framtiden. Vi har inga planer för att belåna, men vid rätt tillfälle kan det vara intressant.

De investmentbolag som ingår i listan över godkända aktier för superlånet är idag:

  • Industrivärden
  • Kinnevik
  • Investor
  • Ratos
Planen framöver är att varje månad använda max 2.000 SEK av utdelningarna vi får in på månatliga köp av just svenska investmentbolag. Först ut blev alltså Industrivärden, med innehav i Handelsbanken, Volvo, Sandvik, SCA(!), Ericsson, ICA gruppen, Skanska, SSAB och Kone.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar